Jak vybrat toho správného nájemníka při pronájmu nemovitosti?
07. 04. 2023

Jak vybrat toho správného nájemníka při pronájmu nemovitosti?

Pronajímání nemovitosti může být pro majitele velmi lukrativní, ale zároveň je to také velká zodpovědnost. Správný výběr nájemníka je klíčový pro udržení vaší nemovitosti v dobrém stavu a minimalizaci rizik spojených s nájemným. Následující návod vám pomůže vybrat toho správného nájemníka pro vaši nemovitost.

 

1) Sestavte seznam požadavků: Než začnete hledat nájemníka, sestavte si seznam požadavků, které musí splňovat. Uveďte, jaké typy nájemníků preferujete (rodiny, jednotlivce, studenty apod.), minimální délku nájmu, požadavky na kreditní historii, příjem a reference. Tento seznam vám pomůže se zaměřit na konkrétní typy nájemníků a usnadní výběr.

 

2) Zkontrolujte kreditní historii: Zkontrolujte kreditní historii potenciálního nájemníka, aby jste zjistili, zda má pravidelné příjmy a zda v minulosti splácel své závazky včas. To může být užitečné při posuzování rizika neplacení nájmu.

 

3) Kontrola reference: Zvažte zkontrolovat reference potenciálního nájemníka od jeho předchozích pronajímatelů nebo zaměstnavatelů, abyste zjistili, jak se choval jako nájemník nebo zaměstnanec.

 

4) Osobní setkání: Pozvěte si potenciálního nájemníka na osobní setkání, abyste mohli zjistit více o jeho plánech a preferencích ohledně nemovitosti. Toto setkání vám také umožní získat dojem o tom, jaký je potenciální nájemník jako osoba.

 

5) Písemná žádost o pronájem: Žádejte o písemnou žádost o pronájem, kterou bude muset potenciální nájemník vyplnit. Toto vám umožní získat více informací o jeho finanční situaci, zaměstnání a historii nájemného.

 

6) Smlouva o nájmu: Přečtěte si pečlivě smlouvu o nájmu, kterou budete uzavírat s nájemníkem. Ujistěte se, že obsahuje jasné podmínky a ujednání, jako jsou výše nájmu, délka nájmu, zálohy a další podmínky, které jsou pro vás důležité.

 

7) Pojistění: Požadujte od nájemníka, aby měl platné pojištění nájemníka, které pokryje jeho odpovědnost za poškození nemovitosti nebo majetku ostatních.

 

8) Záloha: Vyžadujte přiměřenou zálohu na krytí případného poškození nemovitosti nebo zůstatků z nájmu.

 

S vědomím těchto tipů a provedením potřebných kroků můžete najít toho správného nájemníka.

 

Petr Zach

 
 
Bc. Petr Zach, MBA
Autor: Bc. Petr Zach, MBA

Jmenuji se Petr Zach a pocházím z Českých Budějovic. Vystudoval jsem střední školu technickou a obchodní v Olomouci. Do Olomouce jsem přišel za sportem. Judo trénuji v Judo klubu Olomouc, dále jsem trenér v Judo do škol a v součastnosti působím jako realitní makléř. 

„Pomáhám lidem, hledat jejich nový domov.“

>>Více zde>>

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Chcete mít přehled, co se děje v realitním světě?

Jednou za měsíc, Vám do emailu přijde nový článek. Přidejte se k více jak 100 odběratelům.

zpracováním osobních údajů