PENB - Průkaz energetické náročnosti budovy.
25. 03. 2023

PENB - Průkaz energetické náročnosti budovy.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) je dokument, který poskytuje informace o energetické náročnosti budovy. Zahrnuje informace o spotřebě energie na vytápění, ohřev vody, osvětlení a klimatizaci v průběhu jednoho roku.

 

PENB se vydává na základě zákona o hospodaření energií, který implementuje směrnici Evropské unie o energetické náročnosti budov. Jeho hlavním účelem je informovat majitele, pronajímatele a potenciální nájemce o tom, jak je budova energeticky efektivní a jaký potenciál má pro snížení spotřeby energie.

 

PENB se skládá ze dvou hlavních částí:

1) Energetické hodnocení budovy - Zahrnuje informace o energetické náročnosti budovy a porovnává ji s energetickou náročností průměrné budovy stejné velikosti. Výsledkem je energetická třída budovy, která se řadí od A+ (nejvyšší energetická účinnost) až po G (nejnižší energetická účinnost).

2) Doporučení pro zlepšení energetické účinnosti - Zahrnuje návrhy na zlepšení energetické účinnosti budovy, včetně možností snížení spotřeby energie a emisí CO2. Tyto návrhy mohou zahrnovat například instalaci nových oken, izolaci stěn, instalaci energeticky účinnějšího vytápění nebo vylepšení systému ventilace.

 

PENB je důležitý, protože poskytuje majitelům budov, pronajímatelům a potenciálním nájemcům důležité informace o energetické účinnosti budovy a umožňuje jim porovnat budovy a rozhodnout se, která je pro ně nejlepší. Dále může pomoci majitelům budov a nájemcům snížit své náklady na energie a přispět k ochraně životního prostředí snižováním emisí skleníkových plynů.

Bc. Petr Zach, MBA
Autor: Bc. Petr Zach, MBA

Jmenuji se Petr Zach a pocházím z Českých Budějovic. Vystudoval jsem střední školu technickou a obchodní v Olomouci. Do Olomouce jsem přišel za sportem. Judo trénuji v Judo klubu Olomouc, dále jsem trenér v Judo do škol a v součastnosti působím jako realitní makléř. 

„Pomáhám lidem, hledat jejich nový domov.“

>>Více zde>>

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Chcete mít přehled, co se děje v realitním světě?

Jednou za měsíc, Vám do emailu přijde nový článek. Přidejte se k více jak 100 odběratelům.

zpracováním osobních údajů