K čemu slouží rezervační smlouva při prodeji nemovitosti.
17. 06. 2023

K čemu slouží rezervační smlouva při prodeji nemovitosti.

Představte si, že jste právě objevili dům svých snů. Je to perfektní místo, které splňuje veškerá vaše očekávání - od umístění až po design. Poté, co jste prošli nespočet nemovitostí, se vám konečně podařilo najít ideální dům pro vás a vaši rodinu. Jediný problém je, že stále musíte vyřešit několik záležitostí týkajících se financování a dalších administrativních úkonů.

Zde přichází na scénu rezervační smlouva – váš ochranný štít při prodeji nemovitosti.

Rezervační smlouva je dohoda mezi kupujícím a prodávajícím nemovitosti, která slouží jako záruka, že daný dům či byt nebude prodán jinému zájemci během doby vyhrazené pro vyřešení všech záležitostí souvisejících s prodejem. Mluvme o tom více detailně.

Představte si rezervační smlouvu jako svatební zásnuby – manželstvím je samotný prodej nemovitosti, ale předtím je třeba si vyměnit zásnubní prsteny, které symbolizují vážnost a závazek obou stran. Stejně tak rezervační smlouva symbolizuje závazek kupujícího i prodávajícího a chrání jejich společné zájmy.

Rezervační smlouva obvykle obsahuje následující důležité informace:

1. Identifikaci nemovitosti - co se bude prodávat
2. Jména a kontaktní údaje kupujícího a prodávajícího
3. Výši rezervačního poplatku (pokud je vyžadován)
4. Délku platnosti rezervační smlouvy (obvykle několik týdnů)
5. Podmínky, za kterých lze smlouvu zrušit nebo změnit

Když uzavřete rezervační smlouvu, zpravidla zaplatíte i tzv. rezervační poplatek, který slouží jako finanční garance vaší vážnosti při koupi nemovitosti. Tento poplatek se pak odečte od celkové kupní ceny nemovitosti při uzavření kupní smlouvy.

Nyní si možná říkáte: „Proč bych měl podepsat rezervační smlouvu a platit rezervační poplatek, když se mohu rovnou pokusit uzavřít kupní smlouvu?“ Odpověď je jednoduchá: rezervační smlouva vám dává čas na důkladné prověření nemovitosti, vyřízení bankovního úvěru nebo prodej stávající nemovitosti, aniž byste museli neustále sledovat trh a obávat se, že vaše vysněná nemovitost zmizí před vašima očima.

Dovolte mi uvést konkrétní příběh. Michal a Eva hledali nový dům pro svou rostoucí rodinu. Našli skvělý dům ve vilové čtvrti, který splňoval všechna jejich očekávání. Avšak potřebovali ještě vyřešit financování nákupu nového domu a prodej své současné nemovitosti. Proto podepsali rezervační smlouvu s prodávajícím a zaplatili rezervační poplatek ve výši 2 % z kupní ceny domu. Díky tomuto kroku získali dostatek času na realizaci potřebných procesů bez obav, že by jim někdo „přebral“ jejich vysněný dům.

Zkrátka, rezervační smlouva vám poskytuje jistotu a klid při prodeji nemovitosti. Je to váš spojovací článek mezi nalezením ideálního domova a jeho skutečným nabytím.

Bc. Petr Zach, MBA
Autor: Bc. Petr Zach, MBA

Jmenuji se Petr Zach a pocházím z Českých Budějovic. Vystudoval jsem střední školu technickou a obchodní v Olomouci. Do Olomouce jsem přišel za sportem. Judo trénuji v Judo klubu Olomouc, dále jsem trenér v Judo do škol a v součastnosti působím jako realitní makléř. 

„Pomáhám lidem, hledat jejich nový domov.“

>>Více zde>>

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Chcete mít přehled, co se děje v realitním světě?

Jednou za měsíc, Vám do emailu přijde nový článek. Přidejte se k více jak 100 odběratelům.

zpracováním osobních údajů